Organisaties kunnen veel voordeel halen uit het analyseren van data over hun producten, verkopen en klanten. Data visualisatie is een goede manier om duidelijk te maken wat je ontdekt hebt in de verzamelde data, en het helpt om dit goed te verteren. Sommige data visualisaties zijn echter beter dan andere. Daarom deelt Smart Data Collective 7 data visualisatie tips voor beginners.
Vermijd 3D
Drie-dimensionale grafieken kunnen onnodig verwarrend zijn als het op data aankomt. Door het perspectief lijkt het misschien dat informatie op de achterste as minder belangrijk is dan die op de voorgrond, terwijl dit zelden het geval is. Je kunt dit soort grafieken het beste gewoon vermijden om dit soort misverstanden te voorkomen.
Lijngrafieken zijn een indicatie van verandering over tijd
Als je veranderingen over een bepaalde tijd bijhoudt, gebruik dan altijd een lijngrafiek om aan te geven wat er gemeten wordt. Andere types grafieken lijken onsamenhangend en het zal niet direct duidelijk zijn voor anderen waar ze nu naar kijken. De stippen die met elkaar verbonden zijn geven nogmaals aan dat de enige verandering tijd is, in plaats van nog andere variabelen.
Cirkeldiagrammen zijn fantastich… als ze simpel zijn
Cirkeldiagrammen zijn een hele handige manier om percentages te vergelijken. Echter, als je waarden probeert weer te geven is een staafdiagram een veel betere optie. Bedenk dat cirkeldiagrammen enorm rommelig en onoverzichtelijk kan worden als er te veel secties zijn. Een cirkeldiagram is effectiever voor het vergelijken van twee verschillende waardes. Als je toch echt meer waardes moet meenemen, zorg er dan voor het het in ieder geval niet meer dan 5 zijn.
Als je met data visualisatie werkt is het belangrijk om te begrijpen dat het belangrijkste is dat je boodschap makkelijk te begrijpen is. Wees er zeker van dat je lezer niet te hard moet werken om de grafiek te begrijpen.
Zet labels direct op de grafiek
Een losstaande legenda die variabelen defininieert kan er voor zorgen dat een grafiek onnodig moeilijk te lezen is. Je ogen gaan heen en weer tussen legenda en grafiek en de lezer moet voorzichtig zijn om de verschillende kleuren te onderscheiden en te onthouden. Door labels direct op de secties te zetten waarmee ze corresponderen, bespaar je de lezers tijd en zorg je er voor dat ze de grafiek niet per ongeluk verkeerd interpreteren.
Zorg dat kleuren opvallen
Niets is erger dan een grafiek die kleuren gebruikt die bijna hetzelfde zijn, omdat dit het moeilijk maakt om naar de grafiek te kijken en deze te begrijpen. Gebruik sowieso zo min mogelijk secties, zodat je maar tussen een paar kleuren hoeft te kiezen. Zorg er vervolgens voor dat je kleuren kiest die opvallen naast elkaar, zodat ze niet met elkaar verward worden.
Vergeet niet om je assen te labelen.
Het lijkt misschien simpel, maar veel mensen vergeten om labels bij hun assen te zetten. Vooral als ze dit al in de titel van de grafiek benoemd hebben, denken ze dat het niet meer nodig is. Het is echter cruciaal dat mensen naar jouw grafiek kunnen kijken en het begrijpen, zelfs zonder een titel.
Gebruik de titellijn
Een titellijn kan veel toevoegen aan een grafieken. De meeste mensen identificeren namelijk wat er gemeten wordt, door de titel te lezen. Door aan te geven waarom de grafiek belangrijk is, kan je een boel tijd besparen door dit niet aan de lezers uit te hoeven leggen. Een omschrijvende grafiektitel kan zowel omschrijven wat er gemeten wordt, als waarom de lezer hier om moet geven.
Conclusie: het gaat allemaal om eenvoud
Data visualisatie maakt het gemakkelijk om business intelligence te begrijpen, waardoor organisaties deze data kunnen gaan gebruiken. Het ontdekken van data is vaak afhankelijk van hoe de informatie gepresenteerd word, dus het is belangrijk om grafieken te maken die zo duidelijk mogelijk zijn.
Reacties (1)