Conversie optimalisatie is geen A/B-testen, maar A/B-testen is wel een heel belangrijk onderdeel van conversie optimalisatie. Als je echter steeds maar weer geen winnende variaties uit de testen haalt… dan verdwijnt op een gegeven moment A/B-testen uit het zicht. Waarom immers verder gaan als het niets oplevert?
Maar waarom levert het niets op? Iedereen roept toch altijd dat minimaal 1 op de 3 testen leidt tot een significant positief resultaat?
Reden 1: Impact
Je kunt met kleine wijzigingen op een webpagina een hele grote impact maken! Het gebeurt echter niet zo heel vaak… Heel weinig zelfs… De realiteit is dat de impact vaak te klein is om statistisch zichtbaar te zijn. Vooral als je kleine wijzigingen maakt.
Grotere wijzigingen leveren veel vaker grotere uitslagen op. Deze grote uitslagen zijn echter alleen maar positief als ze gebaseerd zijn op gedragsdata, gedragskennis en gebruikerskennnis!
Bepaal met data waar je impact kunt maken, begrijp wat de gebruikerstaak is en weet welke psychologische principes je kunt gebruiken voor een beter ontwerp.
Reden 2: Bezoek
Je hebt simpelweg te weinig bezoekers en te weinig conversies. Stel, jouw conversie is nu 10% (vanaf de pagina waar je test). Om een 80% kans te hebben om een verschil van 5% meer conversie aan te tonen met 95% zekerheid: heb je iets meer dan 90.000 bezoekers nodig in de testperiode! Dit zijn dus ook ruim 9.000 conversies… En dat is bij een A/B-test, laat staan als je meer variaties tegelijk test.
Je testperiode is echter ook nog gelimiteerd tot, laten we zeggen, maximaal 4 weken. Doordat cookies worden verwijderd zullen je testpopulaties elke dag verder vervuilen, waardoor de resultaten op een gegeven moment niet meer verschillen. In praktijk is enkele honderden conversies per week het minimale om op een goede manier regelmatig A/B-testen uit te voeren.
Reden 3: Techniek
A/B-testen is door alle nieuwe software steeds eenvoudiger geworden. Je kunt heel eenvoudig een headline aanpassen, een foto vervangen, maar zodra je verder gaat… dan gaat het vaak mis. Bij verschuivingen in je template of het toevoegen van nieuwe elementen in een variant wil het niet altijd even goed werken, laat staan in elke browser.
Wat daarbij ook vergeten wordt is dat de testvariant extra code moet inladen en daardoor trager is voor de bezoeker. Hoe sneller je website, hoe meer conversie. De originele pagina is dus in het voordeel. Zorg er dan ook voor dat je dezelfde code ook in je originele pagina zet, zonder dat deze natuurlijk voor de gebruiker visueel zichtbaar is!
Reacties (7)