Eduard Blacquière presenteert tijdens SES Amsterdam de resultaten van zijn marktonderzoek zoekmachinemarketing 2010. Eduard legde tien vragen voor aan mensen in de markt. Ook ik beantwoordde deze vragen over de huidige markt, de concurrentie, trends en toekomst. Tijdens het antwoorden werd me iets duidelijk, zoekmachinemarketing kan zoveel effectiever! Dat inspireerde me dit stuk te schrijven.
Uitdagingen voor 2010
Mijn antwoord op de laatste vraag, de vraag naar de uitdagingen van zoekmachinmarketing voor 2010, geven een samenvatting van, waar ik denk, dat het nog effectiever kan, het werden uiteindelijk vier uitdagingen:
- Samenwerken met andere vakgebieden
- Doormeten van alle mediabestedingen + terugrekenen naar bijdrage
- Omgaan met nieuwe searchtechnieken
- Opleiden van de organisatie
Al onze gave vakgebieden zijn vaak nog eilandjes. Een eilandje SEO, eilandje analytics, eilandje SEA, eilandje testen, etc. Deze manier van denken en werken doet afbreuk aan de effectiviteit van ons werk. Alle vakgebieden overlappen elkaar, door samen te werken en van elkaars kennis gebruik te maken, kan er op elk vlak meer verbeterd (en verdient) worden. Als een SEA campagne gebruik maakt van testen, dan profiteert niet alleen de SEA club hiervan. De effectiviteit van de site wordt ook verbeterd, puntje dus ook voor het testteam.
Het is een proces, een klantproces en zeker geen eiland. Door het als eiland in een organisatie te zetten forceer je helaas ook dat er zo naar gekeken wordt. Inpolderen is de oplossing! Denken vanuit het klantproces in plaats van expertise.
De markt snakt naar vernieuwende afrekenmodellen voor hun besteedde budget. Met analytics kan je alles meten, maar enkel meten geeft geen inzicht. Door de data op een juiste manier te analyseren kan er een goed beeld gegeven worden van wat er gebeurd is. Op dit moment is het een gemis dat de effectiviteit van mediabestedingen nog niet volledig inzichtelijk zijn. Door beter inzicht maken we betere keuzes, dit maakt het effectiever, waardoor we uiteindelijk minder geld uitgeven en meer verkopen.
Effectiviteit zit hem niet in je positie op de resultaatpagina. Dit gegeven is niet nieuw, ook toen er nog wel ‘harde posities’ gemeten konden worden was het meten van effectiviteit een doel, maar een nummer spreekt, helaas, meer tot de verbeelding. Vooral door de komst van gepersonaliseerde resultaten kunnen we de posities nu definitief loslaten en overstappen op nieuwe metrics. Metrics die meten op basis van effectiviteit (aantal bezoekers, verkoop, concurrentie, etc) in plaats van op een positie. Deze overstap zal meer inzicht geven in de échte waarde van je SEM campagnes (vooral SEO) en zal uiteindelijk leiden tot een betere inzet van budget en inspanningen.
Waar bureaus graag producten en consultancy uren willen verkopen is er bij de klant (adverteerder) vaak ook een vraag naar ‘inbedding in de organisatie’. Het overnemen van werkzaamheden van het bureau en deze zelf gaan uitvoeren, met eigen opgeleide professionals. Interne kennis, over het bedrijf, de concurrentie en de producten, is heel waardevol bij het bedrijven van zoekmachinemarketing. Ook weet iemand intern beter waar welke wijzigingen doorgevoerd kunnen worden en kan een intern persoon effectiever samenwerken met zijn collega’s. De vraag is daarmee onderbouwd. Het bureau zal gehoor kunnen geven aan deze vraag en naast de product en consultancy uren ook het ‘overdragen naar de organisatie’ op kunnen nemen in hun productaanbod. Een samenwerking tussen een interne expert en een externe expert (als kennispartner) zal, zo denk ik, (zeker op de lange termijn) effectiever zijn.
Op naar een effectievere zoekmachinemarketing, op naar SES Amsterdam, op naar de presentatie van Eduard Blacquière, voor de waarheid en de uitkomsten van zijn onderzoek!
Wat zijn uitdagingen die jullie zien in 2010 voor zoekmachinemarketing (en in relatie tot webanalytics)?
Reacties (6)