Ik zou wel eens willen weten hoe winkels als Albert Heyn, Expert of Kruidvat het aantal klanten in zijn winkel berekent. Dat zou namelijk het antwoord kunnen zijn op de vraag die in dit artikel naar boven gaat komen. Alleen dan wel na een simpele vertaling naar de online wereld.
Wat zijn unieke bezoekers?
Sinds enige tijd maak ik gebruik van Omniture SiteCatalyst. SiteCatalyst geeft je de mogelijkheid om naar de normale pageview, visit, visitor en unique visitor ook het aantal hourly, daily, weekly, monthly, quarterly and yearly unique visitors te meten. Dit geeft de uniekheid van een bezoeker aan gedurende de gestelde periode. Briljant, zou je op het eerste gezicht zeggen, maar dat valt we mee. Het maakt het er allemaal namelijk niet direct makkelijker op.
“Hoeveel bezoekers waren er deze week?” Oké, wat gaan we meten? De eerste vraag die je jezelf zou stellen is: Worden hier unieke aantallen bedoeld? Eigenlijk raar dat wij onszelf deze vraag stellen. Waarom zou het meten van een unieke bezoeker beter zijn dan het meten van een ‘gewone’ bezoeker? En nog iets, wanneer je uitgaat van unieke bezoekers, wil je dan de unieke bezoekers per dag van de week (opgeteld) weten, of écht de unieke bezoekers in die week? Dat scheelt namelijk nogal een slok op een borrel, zeker wanneer je een site hebt met veel terugkerende bezoekers.
Daarbij komt, een terugkerende bezoeker die veel in je winkel is, is blijkbaar geïnteresseerd in je producten. Is het dan niet raar om deze ‘maar’ één keer te tellen? Op die manier is het mogelijk dat je winkel een conversiepercentage van over de 100% genereert. Ik hoor je denken: Over de 100%! Dat wil ik! Oké, als je dat echt wilt dan moet je ‘bezoekers’ zo uniek mogelijk pakken (dus zo min mogelijk tellen), dus bijvoorbeeld uniek op maandelijkse basis en je productverkoop zo groot mogelijk nemen, dus élk verkocht product tellen. Zo creëer je het hoogst mogelijk aantal verkochte producten per bezoeker en dat resulteert, jawel, in een enorme conversieratio.
Site-in-site
Verkoop is meestal makkelijk te meten, dat resulteert in een aanvraag en dat is je verkoop. Het mooie van het doormeten van een website is dat je alles kunt meten, dus ook de afzonderlijke pagina’s. Je weet dus exact wie waar naar gekeken heeft. Maar dat maakt het ook weer lastig. Wil je namelijk alleen de mensen meenemen in je berekeningen / analyses die een product bekeken hebben of wil je alle bezoekers meenemen? Mijn ervaring leert dat hoe groter, complexer en diverser de website is, de analyses meer specifiek worden. Dat is eigenlijk ook wel logisch aangezien de intentie van de bezoeker ook heel breed kan zijn. Dit is heel anders bij sites die maar één product verkopen, zoals bloemensites. Daar is een analyse op ‘alle bezoekers’ relevanter.
Grotere sites hebben daarbij het nadeel dat ze aan de ene kant wel graag bezoekers willen kunnen volgen over de gehele site, maar eigenlijk per productgroep / service alleen geïnteresseerd zijn in die groep die daar ook echt komt (en dit eigenlijk als een mini site / winkel zou willen beschouwen).
Bereik vs activiteit
De unieke bezoekers zoals ze binnen SiteCatalyst te vinden zijn geven een goed beeld van het bereik van je website over een bepaalde periode. De échte activiteit (in de vorm van traffic / verkeer) is beter te vangen in bezoeken en bezoekers. Ik denk dat je op die manier een goed onderscheid kunt maken tussen de twee. Dit inzicht kan ook helpen bij het beantwoorden en analyseren van vragen met betrekking tot ‘mensen op je website’.
Reacties (3)