Nu dat Nederland niet meedoet aan het EK voetbal deze zomer, hebben je collega’s besloten om iets anders te verzinnen voor de bedrijfspoule: ze moeten bepalen hoeveel trans-Atlatische scheepsvaarten op de bodem van de oceaan eindigde. De prijzenpot bestaat inmiddels uit €500 en een pizza: 20 centimeter, dieppan, alles er op en er aan. Enthousiast over de kans op een goede lunch ga je aan de slag. Als iemand die met data werkt moet dit toch een eitje zijn.
Je komt er al snel achter dat er naar schatting 3 miljoen scheepswrakken zijn in de geschiedenis. Ondanks dat er al een heleboel voorwerk verricht is, wil je dieper graven. Het gaat om pizza! In het begin ben je super gemotiveerd. Je doet de ene na de andere ontdekken. Dan ineens, sla je vast..
en alles, stopt..
Je ligt helemaal stil.
De wind is uit je zeilen. De zeeën aan data lijken opeens groter dan je ambitie. Als een zeilboot op de Noordzee draai je slechts rondjes. Je bevindt je in de data-onderstroom.
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je hebt je stukgebeten op een probleem. Je kijkt dezelfde bronnen nog een keer na op zoek naar dat ene detail dat je het zelfvertrouwen geeft en daarmee de wind in je zeilen geeft. Het probleem is misschien niet de data, het is een gebrek aan goede planning.
Geef niet op. Dan Settlemire deelt voor Lunametrics deze drie tips over hoe je op koers kunt blijven en de data-onderstromen kunt vermijden.
1. Voordat je uitvaart moet je weten waar je heen gaat
- Weet wat je eindbestemming is.
Weet welke vraag je beantwoord wilt hebben. Schrijft het op. Onthoud het. Schreef het uit. Dit is het kompas dat je naar je eindbestemming zal leiden. De vraag die je beantwoord wilt hebben zal misschien moeten veranderen. Als dat het geval is, dan is dat zo. Ga er in mee. Maar laat het niet meer dan eens gebeuren, anders… - Weet welke vragen je NIET gaat beantwoorden.
Dit zijn de verleidelijke vragen die interessant zijn, maar triviaal: “wat is de totale waarde van gezonken schatten over de hele wereld?” Deze vragen zullen je niet helpen. Dit zijn de zeekoeien die je voor zeemeerminnen aanziet van de data-analyse. Verspil je tijd hier niet aan. Schrijf ze op zodat je ze kunt vermijden.
2. Stel een tijd in voor wanneer je het anker laat vallen
Stel een aantal tijdlijnen op die je helpen om op koers te blijven en te vermijden dat je rondjes blijft draaien om dezelfde data heen.
- Stel een deadline voor je ontdekking.
Dit is wanneer al je ontdekkingen gevonden moeten zijn. Wanneer je deze deadline bereikt hebt, moet alles waar je zeker van bent behouden worden en alles wat je niet afdoende weet te overtuigen gedocumenteerd en weggestopt worden. - Stel een afrondingsdeadline na je ontdekkingen.
Dit geeft je tijd om al je datapunten te verzamelen in een cohesieve stormachtige windstoot. Verzeker je er ook van dat je bevindingen ook daadwerkelijk je vraag beantwoorden.
3. Plan een vluchtroute
Wanneer je vastloopt op een probleem en je boot begint te lekken, volg dan een vooropgesteld vluchtplan.
- Neem een pauze na 15 minuten stagnatie.
Dit geldt ook voor de onderzoek- en ontdekkingsfase. Definieer wat je probleem is en schrijf het op. Vraag jezelf af of het nut heeft om meer tijd te besteden aan het op deze manier oplossen van dit probleem. Zo niet, ga dan pas weer verder met het probleem wanneer je een andere invalshoek hebt gevonden. - Verstuur een noodoproep.
Als je probleem een kennisgat is, zoek dan hulp van iemand die je inzichten kan geven. Onthoudt, geen vraag is te klein om te stellen. Je toont geen onwetendheid, maar een wil om te leren en te groeien. - Doe iets anders.
Maak je gedachten even leeg. Slaap er een nachtje over. Je zal je verbazen wat een fantastische ontdekkingen je de volgende dag kunt doen met frisse geest.
Je zit misschien vast, maar geef niet op! Gebruik je tijd wijselijk. Wees niet bang om even afstand te nemen en het probleem vanuit een nieuwe invalshoek te benaderen. Ik hoop dat deze principes je helpen om uit de onderstromen te ontsnappen en dichter bij je bestemming te komen. Een goede reis gewenst!