Tijdens CH2019 sprak Stephen Pavlovich over het ontwikkelen van producten en diensten op basis van experimenten. Wij, als mensen, zijn namelijk erg slecht in het maken van de juiste keuzes. Op individueel niveau, maar helemaal op organisatieniveau.
Daarom voeren de meest succesvolle bedrijven experimenten uit voor de ontwikkeling van hun producten. Door te experimenteren kunnen ze betere keuzes maken over hun huidige en toekomstige producten. Maar hoe kun je experimenteren inzetten om digitale en zelfs fysieke producten te verbeteren? Stephan geeft vier tips.
1. Experimenteer met grote problemen
Ga aan de slag met het oplossen van grotere problemen. Het testen van kleine aanpassingen met weinig impact zal er nooit toe leiden dat je echt grote winsten gaat boeken. Ga daarom op zoek naar veranderingen waarmee je de meeste impact kan maken.
2. Zoek naar uitdaging
Stap uit je ‘comfortzone’ en experimenteer met risicovollere beslissingen, niet met dingen die je toch al wilde aanpassen. Als je geen risico neemt, zal je ook niet innovatief zijn.
Onthou dat de meeste beslissingen en experimenten terug te draaien zijn. Dus is het gemakkelijk en zonder gevolgen te testen. Alleen bij onomkeerbare beslissingen is het belangrijk om jezelf te informeren over de verschillende vormen van bewijs. De ‘hierarchy of evidence’ kan hiervoor gebruikt worden. Zo kan je snel bepalen hoeveel waarde je moet hechten aan bepaalde bewijsvormen. Zo is de kwaliteit van het bewijs uit ‘randomized controlled trials’ (A/B testen) meer waard dan bijvoorbeeld een survey.
3. Test vroeg en vaak
Stephan ziet vaak dat functies eerst worden gebouwd en daarna pas worden getest. En dan zal het meestal ook worden geïmplementeerd vanwege de inspanning die al is geleverd. Als er al veel tijd gestoken is in het bouwen van een nieuwe functie of product zullen mensen het ook live willen zetten omdat ze er hard voor hebben gewerkt.
De oplossing is om de ideeën achter de functie of product eerst te testen voordat je begint met het uitwerken van die ideeën.
4. Begin klein en schaal op
Op deze manier kun je uiteindelijk veel meer ideeën testen en zijn je kansen op succes een stuk groter. Als je begint moet je niet te hard van stapel lopen, maar beginnen met een paar kwalitatieve testen en dit steeds verder opschalen. Zo bouw je aan een effectief optimalisatieprogramma. Daarnaast is het belangrijk dat teams met autonomie kunnen experimenteren. Als ze onafhankelijk van iedereens mening aan de slag kunnen, zal dit leiden tot de beste producten.