Boekreview: Van tofu krijg je geheugenverlies

Het boek “Van tofu krijg je geheugenverlies” is geschreven door Coen de Bruijn. Het boek gaat over statistiek. Veelal haken mensen dan af maar ik raad je aan om het boek toch te gaan lezen. Het boek geeft namelijk op een luchtige en laagdrempelige wijze een verfrissende kijk op de statistieken die ons dagelijks bereiken.

Vier redenen om het boek te lezen

De schrijver geeft zelf vier duidelijke redenen om het boek te gaan lezen:

Allemaal cijfers

Ons leven is een aaneenschakeling van statistieken. Wanneer we nog maar net op de wereld zijn krijgen we al een rapportcijfer. En in rap tempo volgen andere cijfers als groeischema’s, Cito-toetsen, rapportcijfers, trouw- scheidingsstatistieken, consumentenpatronen, inflatiecijfers en uiteindelijk sterftestatistieken.

Onderbouwing

Iedereen gebruikt wel eens een statistiek om een boodschap mee te onderbouwen of om andermans boodschap te ontkrachten. De bergen gegevens die ons dagelijks bereiken staan vol met feitjes, cijfers en opinies. Vervolgens gebruiken beleidsmakers, politici, reclamemakers, collega’s en vrienden die gegevens om meningen te versterken.

Blindelings vertrouwen

We vertrouwen blindelings op cijfers en dat is gevaarlijk. Cijfers zien we als feiten. Als iets in cijfers is gevat dan is het zo. Besef dat veel belangrijke beslissingen om ons heen de basis vinden in statistieken.

Gekonkel en gestuntel

Tenslotte laten statistische gegevens zich erg goed lenen voor kwalijk gekonkel en tenenkrommend gestuntel. In het boek komen hiervan genoeg voorbeelden aan bod.

Samenvatting

Het boek beschrijft vanuit het perspectief van drie groepen de valkuilen van statistieken. Veel sprekende voorbeelden worden gebruikt om de valkuilen voor iedere groep (de maker, de gebruiker en de consument) te beschrijven. Aan het einde van ieder hoofdstuk worden tips en tricks gedeeld die de valkuilen kunnen voorkomen.

Ik vond het een zeer onderhoudend boek(je) met lekker veel concrete en recente voorbeelden. Het gaf me wederom het besef dat cijfers mooi zijn, maar dat ze ook de basis kunnen zijn voor minder mooie dingen zoals het nemen van verkeerde beslissingen. Het boek geeft aan dat we allemaal, of we het willen of niet, dagelijks worden beïnvloed door statistiek: positief en negatief. Na het lezen van het boek weet ik zeker dat je bij de volgende onderzoeken, rapporten en beslissingen scherper en kritischer zal kijken.

Reacties (2)

Reacties zijn gesloten.