Verslag Web Analytics Wednesday Antwerpen januari 2009

WAW AntwerpenAfgelopen woensdag was ik samen met Egan van Doorn aanwezig bij een geslaagde 1e Web Analytics Wednesday Antwerpen. Op initiatief van de Web Analytics Association België waren op het kantoor van These Days in Antwerpen rond de 50 webanalyse geïnteresseerden bijeen gekomen. Mensen met interesse in “Het meten, verzamelen, analyseren en rapporteren van internet data met als doel het begrijpen en verbeteren van het webgebruik”. Het publiek bestond grotendeels uit webanalytics specialisten van webbureau’s en vertegenwoordigers van software aanbieders. De klantzijde schitterde, op dit moment nog?, door afwezigheid.

Na een korte introductie over de WAW Antwerpen en de WAA België presenteerde Michael Notté een overzicht van zijn idee als landmanager van de WAA over het opbouwen van een webanalytics community in België. In de discussie die volgde werd enerzijds duidelijk dat het actieve initiatief vanuit slechts een handvol kartrekkers zal moeten komen en dat anderzijds de rol van de Web Analytics Wednesday in principe die is van de (2)maandelijkse ontmoetingsplek voor diegenen die actief bezig zijn met webanalyse. Zodra deze basis stabiel genoeg is kan er dan gezamenlijk effort worden gestoken in het bewerken van de eindklant over de waarde die webanalytics kan hebben voor zijn organisatie.

Als publicatieplatform heb ik de WAA België ruimte hier op webanalisten.nl aangeboden, zoals dit eerder ook al aan de WAA Nederland is aangeboden. Beide landenvoorzitters heb ik overigens aan elkaar gekoppeld. Beide landen hebben m.i. behoefte aan meer praktijkcases en ROI cijfermateriaal om verdere investering in webanalytics sofware en consultancy weer een stap verder te krijgen. Waarom los van elkaar werken als je dezelfde doelen nastreeft? Voor meer detailuitkomsten uit de discussie, lees de samenvatting van Michael zelf.

Presentatie Michael Notté over de opzet van een webanaytics community in België:

In het 2e deel van de avond was er aandacht voor een praktijkcase van gastheer These Days. In de personen van Siegert Dierickx en Rafael Nolens werd gepresenteerd hoe zij aan de gang zijn gegaan met webanalytics bij Pionieer. De 20 Europese sites worden afgerekend op enerzijds salesleads, in de vorm van aantal actieve gebruiken van de “shop locator” en anderzijds op “Brand Interaction Hours”: het aantal uren dat bezoekes hebben besteed aan de pioneer website. Het inzichtelijk maken van de laatste KPI toonde verschillen aan in kosten per Brand Interaction Hour van 2 tot 2000 euro!

Bij deze opzet heb ik wel het probleem dat je zou kunnen gaan focussen op het direct doorsturen naar de shop locator van bezoekers die de focus op kopen hebben om daarna de andere bezoekers proberen zo lang mogelijk “aan de lijn te houden”, door bijvoorbeeld lange enquetes met een gratis belofte bij voltooiing… Natuurlijk is dit korte termijn denken en zal dit zeker niet zomaar worden doorgevoerd, maar de controle van algemene bezoekerstevredenheid (kwalitatief) zal zeker raadzaam zijn (wanneer dat nog niet gebeurd).

In de presentatie werd een mooie cirkel getoond van de “continious improvement” zoals dit bij Pioneer wordt uitgevoerd:
TheseDays Improvement

Stap 2 en 3 zijn interessant om even apart toe te lichten:
Stap 2: data verzamelen. Dit werd in de presentatie onderverdeeld in 4 deelgebieden:

  1. Attitude data: het meten van tevredenheid via enquetes.
  2. Behavioral data: het analyseren van het website gedrag.
  3. Segmentation data: het verzamelen van data waarmee bezoekers demografisch gesegmenteerd kunnen worden.
  4. Competitive data: informatie over de concurrent middels openbare benchmarks en marktonderzoeken.

In stap 3 een overzicht van de KPI dashboards die waren opgezet voor Pioneer. Leuk om te zien dat per land de maandelijkse resultaten werden afgezet tegen de online populatie. Dat plaatst je prestatie direct in perspectief. Leuk om te zien dat je 20% meer omzet hebt gehaald, maar als de online populatie al met 40% was gegroeid (laat staan het deel dat geld uitgeeft via internet….). Dit geeft goed aan waarom dat “competitve data” stuk zo belangrijk is. Als je niet weet hoe je eigen markt en de concurrentie om je heen groeit, hoe kun je dan waarde hechten aan je eigen groei?

Reacties (2)

Reacties zijn gesloten.