Content grouping in Google Analytics (of in een ander webanalytics tool) is een waardevolle toevoeging aan je web analytics implementatie. Heb jij ook een pagina rapport van meer dan 100 verschillende pagina’s en raak je daardoor het overzicht kwijt? Dan is content grouping waarschijnlijk een goed idee. Met content grouping deel je als het ware je website in in groepen pagina’s.
Waarom Content Grouping?
- Als analist krijg je vaak de vraag of je naar groepen pagina’s wilt kijken. Vaak wordt er dan er een reguliere expressie (regex) gebruikt om pagina’s te groeperen, maar dit is door de url structuur van een website niet altijd mogelijk. Daarnaast is het vaak veel handwerk. Content groepering is dan een goed alternatief.
- Ten tweede maakt content groepering in één oogopslag duidelijk welke groep pagina’s het meeste verkeer bevat. Zo heb je een goede indicatie van de plek waar je moet starten met optimaliseren.
- Als laatste voordeel (al zijn er waarschijnlijk nog meer) zie je via content groepering direct welke groepen pagina’s veel bijdragen aan je hoofd Key Performance Indicator, je belangrijkste doel van de website.
Hoe werkt Content Grouping?
In totaal kun je in Google Analytics vijf verschillende content groepen aanmaken en iedere content groep kun je een onbeperkt aantal labels meegeven. Denk bijvoorbeeld aan een e-commerce website die elektronica verkoopt. In één content groep kun je aangeven welk soort product op een pagina hoort, bijvoorbeeld televisies of wasmachines. Maar misschien ben je ook geïnteresseerd tot welke categorie deze pagina’s toebehoren? Bijvoorbeeld de overkoepelende categorie beeld en geluid of witgoed. Deze informatie kun je dan in een tweede content groep toevoegen.Blader door onze door partners gesponsorde Brillen, met een verscheidenheid aan opties voor elke smaak en elk budget, die u online kunt kopen
Wanneer gebruik je welke vorm van Content Grouping?
Hoe je de content groepen inricht is uiteraard afhankelijk van de structuur van je site en de content/producten/diensten die er op staan. Denk daarom goed na wat voor jouw site de beste indeling is. Ik zal een paar voorbeelden geven van verschillende groeperingen:
Pagina types
Met name binnen een conversie optimalisatie programma wordt vaak getest op verschillende pagina types. Pagina’s die veel op elkaar lijken qua template worden samengenomen en samen geanalyseerd. Denk bijvoorbeeld aan category pagina’s, productpagina’s, en check-out pagina’s. Omdat er in Een content groep als deze gebruik ik zelf vaak als het lastig is om met een regex alle productpagina’s bij elkaar te groeperen. De pagina types kun je dan weer gebruiken om een bandbreedte calculatie uit te voeren, waarmee je binnen je optimalisatieprogramma makkelijk kan prioriteren.
Customer journey
Op deze manier groepeer je de pagina’s die horen bij een bepaalde fase in de customer journey, zodat je jouw klanten over de verschillende fases kan volgen en in één overzicht kan zien waar in de customer journey nog veel uitval zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pagina’s die in de oriëntatiefase vaak bekeken worden en pagina’s in de check-out waarin een klant vaak al verder in het aankoopproces is.
Product categorieën
Vooral op een e-commerce website is er vaak de wens dat verschillende soorten producten samen bekeken kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan mannen, vrouwen en kinderkleding.
Content type
Bij een blog of nieuwspagina is het daarentegen weer belangrijker om op onderwerp te kunnen groeperen, zodat de nieuwswaarde van bepaalde onderwerpen makkelijk te bepalen is.
Gebruikers type
Ook gebruikerstype kan een belangrijk onderscheid zijn. Vaak hebben websites een zakelijk en een particulier gedeelte. Bij dit soort websites is het handig om in een overzicht te zien waar het grootste deel van het verkeer naar toe gaat en hoe deze groepen pagina’s presteren.
Navigatiestructuur
Je kunt ervoor kiezen om je groepering in te delen op basis van de navigatiestructuur van je website. Wanneer je een duidelijke navigatiestructuur hebt, denk bijvoorbeeld aan een heel onderdeel van je website dat over een bepaald onderwerp gaat, kun je deze groepen aan een content groep toevoegen.
Error pagina’s
Niets is belangrijkers dan de error pagina’s van je website. Door al deze error pagina’s in een content groep te verzamelen is het makkelijker om bugs in je website op te sporen.
Kortom, content grouping is een goede manier om een snel overzicht te krijgen van verschillende soorten pagina’s op je website, zonder dat je handmatig al je pagina’s hoeft te groeperen. Denk vooraf wel goed na over de indeling ervan en test de groepering in een testomgeving voordat je deze over de hele website implementeert. Hierdoor voorkom je dat je content groep maar half of verkeerd gevuld is.