In een recent artikel schreef ik over organisatieverandering. In het CRO-werkveld moet je veel tijd besteden aan je organisatie leren om experimenteer- en datagedreven te werken. Zo gaat CRO echt leven en kan je organisatie beginnen te groeien.
Een manier om organisatieverandering mogelijk te maken, is de sociale omgeving aanpassen. Door bijvoorbeeld een community van collega’s te creëren die enthousiast zijn over experimenteren. Je kunt ook samen brainstormsessies organiseren om experimenten te bedenken op basis van inzichten uit je onderzoek. En vergeet niet om je verliezende testen te ‘vieren’.
Wat we vaak vergeten is dat CRO-specialisten en analisten zelf een vitaal onderdeel zijn van de sociale omgeving. Met ons gedrag en onze overtuigingen kunnen we organisatieverandering faciliteren, óf volledig blokkeren.
Hoe CRO-specialisten organisatieverandering blokkeren
Ik heb het een paar keer zien gebeuren. De CRO-specialist is enthousiast over zijn manier van werken en probeert anderen te overtuigen van deze werkwijze. In plaats van anderen te helpen en te betrekken, een gemeenschappelijk doel te vinden en een sympathieke autoriteit te zijn, probeert de CRO-specialist zijn manier van werken aan zijn collega’s op te leggen. Vaak gebeurt dit met pogingen om anderen te overtuigen met louter feiten. Maar opleggen en (alleen) feiten gebruiken is meestal niet de juiste weg.
Dit gedrag resulteert juist in ongewenste gedrag van collega’s, wat jouw gedrag weer stimuleert. Dit creëert een vicieuze cirkel. Als je van je collega’s verwacht dat ze weerstand tonen, word je automatisch vastberadener en afstandelijker. Op die manier krijg je de weerstand waar je bang voor was (self-fulfilling prophecy).
De cirkel doorbreken
Als je in zo’n vicieuze cirkel zit, is het essentieel om er als team uit te stappen. Als je alleen probeert uit te breken, kunnen anderen vatbaar zijn voor je nieuwe gedrag en je terugdringen.
Herken dat je in een negatieve cirkel zit
Als je niet weet dat je in een vicieuze cirkel zit, kun je er niet uitkomen. Maar als je het gevoel hebt dat je rondjes draait en geen vooruitgang boekt, is dat waarschijnlijk het geval. Erkenning is daarom de eerste belangrijke stap.
Zit je in een negatieve cirkel? Dan kunnen goedbedoelde initiatieven de situatie juist verergeren. Problemen blijven terugkomen, het is onmogelijk om door te gaan en het kost je waarschijnlijk veel energie. Stop in dat geval onmiddellijk. Zet een stapje terug. En probeer eerst de situatie te begrijpen voordat je ingrijpt.
Analyseer je gedrag
Als een situatie dreigend of ongemakkelijk wordt, wat het geval is in een vicieuze cirkel, neemt je automatische piloot (systeem 1) het over. Het zorgt ervoor dat je andere dingen doet en zegt dan je van plan was. Het belangrijkste advies: zorg ervoor dat je zelf de controle houdt.
Als je het moeilijk vindt om de controle te houden, dan kan ik mindfulness aanraden. Steeds meer onderzoek bevestigt het nut ervan voor zowel alledaagse situaties als leiderschapskwaliteiten.
De volgende stap is het evalueren van kritieke situaties, zoals vergaderingen waar ongewenst gedrag optreedt. Vraag jezelf bij het evalueren af: “Wat heeft het met mij te maken dat mijn collega’s zich zo gedragen?”
Zaken openlijk bespreken en samen leren
Om de vicieuze cirkel te stoppen, moet je samen leren. Samen moet je de volgende vragen beantwoorden: “Hoe houden we elkaar in deze cirkel?” en “Wat kunnen we anders doen?”
Bespreek de situatie openlijk met de betrokken personen en wees oprecht over je eigen gedrag. Dit is een vaardigheid. Ga mensen niet oordelen, maar benoem dingen neutraal: “Dit is wat we willen, maar dat is wat we doen.”
Samen leren betekent begrijpen hoe jullie allebei het veranderingsproces blokkeren. Samen kom je erachter hoe het anders kan. Het betekent openlijk laten zien op welke informatie je je baseert en samen in kaart brengen hoe jullie nu verder gaan. Leren betekent ook het evalueren van de stappen die je hebt genomen en het analyseren van hun effect op het proces.
Doorbreek de cirkel
Als je wilt dat jouw organisatie een data- en experimentgedreven manier van werken omarmt, wees dan zeer bewust van je eigen invloed. Betrek mensen, bouw vertrouwen op, zoek een gemeenschappelijk doel en wees een sympathieke autoriteit. Blokkeer je de verandering en beland je in een vicieuze cirkel? Zo ja, raak je gefrustreerd, óf ben jij de leider die samen met je collega’s de cirkel doorbreekt?
Het boek ‘Doorbreek de cirkel’ van Arend Ardon is een absolute must-read voor elke CRO-specialist of analist die een organisatie wil motiveren om een datagedreven mentaliteit te krijgen.