Dit artikel gaat over geld.
Avinash Kaushik bedacht ooit de 90/10 regel. Voor elke 10 euro die wordt geïnvesteerd in webanalytics software zou 90 euro geïnvesteerd moeten worden in mensen die met deze software werken. Een prachtige regel, maar leveren die 90 euro aan mensen en die 10 euro aan software ook meer dan 100 euro op? Een leuke gedachte, vond ik zelf.
Klopt de 90/10 regel?
De 90/10 regel is in theorie een leuke regel. Je maakt mensen ervan bewust dat het niet enkel om tools draait, maar dat je ook nog altijd (veel) mensen nodig hebt, althans, nu nog wel. De 90 euro en 10 euro zijn leuk bedacht, maar heeft ooit iemand berekend of ze ook echt hout snijden? Is het niet zo die elk bedrijf dat deze regel nastreefd, met tools in huis als Omniture, WebTrends, Sitespect, Memetrics, SpeedTrap, etc en soms een combinatie van beide, een leger aan webanalisten in dienst zou moeten hebben? Voordat iedereen de rekenmachine erbij pakt: stop! Ik heb twee redenen waarom we deze regel misschien even moeten vergeten:
1.
Google levert gratis webanalytics software. Hoeveel euro mag je uitgeven aan mensen wanneer de verhouding 10/90 is je 0 euro aan software uitgeeft? Een beetje flauw, maar waar. In deze tijd hoef je niet te betalen voor goede software en investeer je alle euro’s in mensen. De regel pakt daarom altijd positief uit. Dit brengt me direct bij punt 2.
2.
Is het niet veel belangrijker om te kijken naar wat een webanalist oplevert dan te kijken naar wat een webanalist kost? Die 90 euro, prachtig. Die 10 euro, prachtig. Maar wat ik aangaf in de intro: wat brengt het op? Meer of minder dan die 100 euro die is uitgegeven? Is de regel niet heel simpel: kosten software + kosten webanalist < opbrengst webanalist. Of om Avinash zijn getallen te gebruiken: 10 + 90 = 100+
Hoe bereken je de opbrengst van een webanalist?
Goede vraag. Dat is (natuurlijk) wat je moet weten wanneer je bovenstaande regel wilt hanteren. De kosten in kaart brengen is niet lastig, de opbrengsten des te moeilijker, maar wel rete belangrijk om jezelf als webanalist te kunnen blijven verkopen. Jouw opbrengst is je bestaansrecht en toont je meerwaarde aan voor je bedrijf. Dus ook al is het lastig om je eigen meerwaarde aan te tonen: je zou het moeten kunnen.
Blijft de vraag wel staan: hoe? Elke wijziging onderbouwd door jouw cijfers (of uitgevoerd in opdracht van jou) is mede tot stand gekomen door jou. De verbetering die gehaald wordt is daardoor ook aan jou toe te schrijven. Breng daarom elke wijziging in kaart (wat mij betreft in PowerPoint) en koppel aan de verbetering geld, keiharde euro’s. Hoeveel euro heeft de wijziging je bedrijf opgeleverd. Bereken alles tot einde jaar, zodat de totale kosten over dat jaar (jouw totale kosten (salaris, kantoor, etc) + uitgegeven software) vergeleken kunnen worden met de totale opbrengsten in dat jaar.
Uiteindelijk moet de vergelijking positief uitpakken, 10 + 90 = 100+
Tips om geld te verdienen
De belangrijkste tip bij het nastreven van bovenstaande regel is: reduceer de kosten en maximaliseer de opbrengst. Dit klinkt logisch en dat is het ook, maar soms is er meer te reduceren en meer te verdienen dan je direct zou denken. Belangrijk in de kosten reductie is: gratis software. Draai je experimenten met deze software en houd bij wat je met deze experimenten verdient. Wanneer je berekening positief uitvalt en je een duurder pakket kunt verantwoorden, start dan met het denken aan een duurder pakket. Het komt helaas nog te vaak voor dat een duur pakket (in verhouding) nog te weinig oplevert.
Gebruik de regel in je voordeel: geld verdienen ligt niet direct in het dagelijks rapporteren van cijfers die hetzelfde zijn als verleden week en de week daarvoor. Geld verdienen ligt in analyse, overtuigen, testen, doorvoeren en belangrijk maar vaak vergeten: evalueren en opbrengst berekenen. “Met geld maak je geld” gaat ook hier op. Je kunt pas geld opbrengen als je dingen verandert, niet als je iets rapporteert dat niet verandert.
Betrek mensen. Je kunt niet alles alleen. Je kunt zelf op basis van je eigen data maar een beperkt aantal wijzigingen doorvoeren. Je zult meer bereiken (meer opbrengen) wanneer je anderen in staat stelt om op basis van jouw analyses veranderingen door te voeren.
Ten slotte aan jou de afsluitende vraag: verdien jij het om webanalist te zijn? Met andere woorden: is het 100+ of 100-?
Reacties (5)