Wat vrouwen willen… en wat dat inzicht je oplevert

De eeuwenoude vraag die mannen zichzelf nog altijd regelmatig stellen… Wat willen vrouwen? Met het oog op de aankomende Valentijnsdag geen onbelangrijke vraag om eens nader te onderzoeken (tenzij je op de 14e ´s avonds graag in je eentje een koude pizza naar binnen werkt). En met het antwoord kun je als online marketeer in het kader van conversie-optimalisatie ook je voordeel doen!

Als online marketeer heb je goud in handen als je weet hoe je je diensten en producten aan de man vrouw kunt brengen. Gedurende bepaalde periodes in het jaar, zoals rond Valentijnsdag en de decembermaand, kun je daar nog eens extra op inspelen, en zo aansprekende conversies genereren. We weten tenslotte allemaal wie thuis écht de portemonnee beheert.

Daarvoor moet je jezelf wel de juiste vragen stellen. ´Hoe kan ik vrouwen bewegen tot een aankoop? Hoe kan ik in de hersenen van vrouwen kruipen en zien wat ze prikkelt, waar zij precies waarde aan hechten? Och, wist ik maar hoe ik ze kan verleiden om mijn product te kopen.´ Enfin, het idee is duidelijk…

Kans: het onderbewuste van de vrouw

(Online) marketeers hebben zich in traditioneel marktonderzoek met name gefocust op de bewuste reactie van de gebruikers om tot productverbeteringen (en van daaruit verkopen) te komen. Online gebeurt dat bijvoorbeeld met feedbackformulieren en clickmaps.

Het onderbewuste biedt echter meer kansen. Het brein verwerkt ongeveer elf miljoen bits aan informatie per seconde. Opvallend genoeg is het stuk van ons brein dat cognitieve data verwerkt slechts in staat om 40 bits per seconde te verwerken. Je kan dus gerust stellen dat het onderbewuste het overgrote deel van de hersenactiviteit teweeg brengt. Hoog tijd dus voor de online marketeer om de vrouw ook op onderbewust niveau te verleiden!

De inzichten zijn er al

Gelukkig hebben we tegenwoordig de technieken om deze waardevolle informatie aan vrouwen te ontfutselen, zonder hierbij te moeten hopen dat ze daadwerkelijk eerlijke antwoorden geven. In de neurowetenschap word veel onderzoek gedaan om te zien welke stimuli een gewenst effect teweeg brengen bij mensen.  Hierbij wordt niet alleen naar het cognitieve stuk van de hersenen gekeken, maar juist ook het onderbewuste wordt hierbij onder de loep genomen. Die informatie kan als raketbrandstof fungeren voor conversie-optimalisatie, dat spreekt voor zich.

Vrouwelijk brein: specifieke eigenschappen

Het vrouwelijke brein is anders dan het mannelijke. Zo is een vrouw veel beter in het combineren van het rationele en het emotionele, doordat de linker- en de rechterhersenhelft veel meer met elkaar verbonden zijn. Een vrouw kan mede hierdoor beter multitasken en meerdere ´boodschappen´ tegelijkertijd verwerken  (nb: of de volle tassen na het supermarktbezoek hier iets mee te maken hebben, is nog niet wetenschappelijk aangetoond).

Sommige heren willen het niet toegeven, maar de big picture is dus voor een vrouw eenvoudiger te begrijpen dan een man. Het praktische kan zodoende door vrouwen eenvoudiger worden gecombineerd met het emotionele. Een man zal vragen ´hoeveel gaat het mij kosten?´ (en zodoende op Valentijnsdag met een pietluttig bosje bloemen aankomen), terwijl een vrouw zich afvraagt  ´hoeveel kost dit mij en wat heeft dit voor invloed op het milieu?´. Buiten deze neurologische verschillen tussen mannen en vrouwen is het gemeenschapsgevoel bij vrouwen sterker ontwikkeld dan bij mannen, die als hoogste doel zelfbehoud hebben.

Producten verkopen aan vrouwen

Nu we meer weten over de hersenkronkels en ´denkrichtingen´ van vrouwen, kunnen we daar als online marketeer ons voordeel mee doen. Als we onze communicatie beter afstemmen op wat vrouwen echt willen en belangrijk vinden, zijn we beter in staat om ze te stimuleren tot bepaalde aankopen via gerichte conversie-optimalisatie (in tekst, beeld, design en usability).

Gemeenschapsgevoel door social media

Het gemeenschapsgevoel is voor vrouwen belangrijk. Misschien dat ze daarom ook vaak in koppels hun neus gaan poederen. Hoe dan ook, ze willen hun interesses, twijfels en belevenissen graag delen met lotgenoten. Het is dus belangrijk om vrouwen bij elkaar te brengen en samen te laten communiceren. Online biedt dit veel kansen, en met name social media is hier – mits doordacht en consistent ingezet – een goed instrument voor, net als blogs en fora.

Fouten worden bestraft

Die vrouwelijke behoefte aan gemeenschapszin heeft ook zijn nadelen. Maak je een fout, dan is het lastiger om door vrouwen te worden vergeven en ze zullen de fouten ook sneller met anderen delen. Bye bye conversies… Wees dus zorgvuldig, met name met social media, waar één negatieve reactie via een ´sneeuwbaleffect´ kan worden doorgegeven aan honderden anderen.

Enkele andere tips om in goede aarde te vallen bij vrouwen:

  • Zorg ervoor dat vrouwen kunnen meeleven. Hier zijn ze namelijk erg goed in. Zorg bijvoorbeeld voor veel foto´s van mensen en eerlijke reacties op producten (testimonials).
  • Vrouwen zijn bijzonder loyaal. Als je eenmaal een vrouw voor je merk hebt gewonnen, houd haar dan vast met bijvoorbeeld e-mail marketing of remarketing. Laat haar verder haar mening delen via reviews of social media.
  • De emotionele component van het product moet worden benadrukt. Vrouwen zijn namelijk minder exclusief uit op feiten dan mannen.
  • Wees eerlijk. Vrouwen letten op details en weten wanneer je onzin verkoopt of niet volledig oprecht bent. Een vrouw moet je – online én offline – nooit willen bedriegen (tenzij je vrienden wilt worden met de deegroller).

Conclusie

Online marketeers maken, in hun pogingen vrouwen te ´verleiden´,  slechts gebruik van een fractie van de middelen die ze m.b.t. conversie-optimalisatie tot hun beschikking hebben. Door alleen naar het cognitieve gedeelte van het brein van vrouwen ( = de potentiële klant) te luisteren, wordt het overgrote gedeelte van het brein overgeslagen. Dan benut je dus niet alle mogelijkheden om van vrouwen een klant te maken. Doe je dat wel, dan zul je wellicht met plezier kunnen terugkijken op – om te beginnen – een geslaagde Valentijnsdag(-actie). Succes!

PS: Heb je een mening over bovenstaand artikel? We horen het graag, zeker de gedachtegang van vrouwen heeft natuurlijk onze interesse.  Laat hieronder een reactie achter, dank.

Auteurs/ Disclaimer: Dit artikel is geschreven door Martijn van Vreeden en Niels Bijvoet. Twee mannen dus, waardoor de inhoud van dit artikel er anders uitziet dan wanneer een vrouw het geschreven zou hebben. Neem het ons dus niet kwalijk (we zijn tenslotte gericht op zelfbehoud). Mocht je meer willen weten over de achtergrond van dit artikel, lees dan het boek ´The Buying Brain´ (Dr. A. K. Pradeep).

Reacties (5)

Reacties zijn gesloten.